Czy ryzyko biegunki podróżnych jest co jeść żeby schudnąć takie samo w różnych
regionach świata?
Wschód do Rosji czy Chin. Nawet u wyjeżdżających turystów biegunka
może popsuć uroki zwiedzania. Głównym objawem jest ostry stan biegunkowy, który
może pojawić się w trakcie podróży, ale również do 10 dni po jej zakończeniu.
Biegunce towarzyszy czasem ból brzucha, gorączka i wymioty, co na pewno może
zepsuć wakacyjną aurę. Nie musimy się jednak zamartwiać przed wyjazdem, że
dopadnie nas biegunka. Jej objawy mijają często samoistnie, czasem po kilku
godzinach.
Naprawdę niewielka część turystów z powodu nasilenia dolegliwości
musi pozostać w łóżku.
Jak to się dzieje, że na co dzień nie mamy problemów z biegunką
, a pojawiają się one właśnie w czasie podróży?
Przez wiele lat przyczyny biegunki podróżnych były nieznane.
Przyjmuje się, że zimno na ustach głównym jej czynnikiem są bakterie, które odpowiadają za 80%
przypadków biegunki - najczęściej z grupy E. coli, a w mniejszym stopniu inne tzw.
bakterie kałowe. Przyczyną biegunki są bakterie, ale jedzenie, które spożywamy
podczas wyjazdu, również może być skażone bakteriami i ich toksynami.
Strefy klimatyczne w których przebywamy, wymagają od nas
intensywnego nawadniania organizmu, a właśnie źródło i niewłaściwy sposób
przechowywania wody mogą być główną przyczyną biegunki.
Nie zapominajmy też o emocjach towarzyszących samemu wyjazdowi.
Ekscytacja związana z podróżą również może obniżyć bariery ochronne. Zakażeniu
sprzyja stres związany ze zmianą stref czasowych oraz odmienny rytm i rodzaj
spożywanych pokarmów.
Potencjalnych przyczyn jest więcej. Obniżona jak przytyć
odporność lub okres
rekonwalescencji, alergie pokarmowe, przewlekłe choroby przewodu pokarmowego,
brak szczepień ochronnych wymaganych w danej strefie geograficznej - to
wszystko może narazić turystę na wystąpienie przykrych dolegliwości.
O co zatem należy dbać, aby wymarzony wyjazd nie zakończył się
biegunką?
Przede wszystkim należy rygorystycznie przestrzegać zasad higieny
osobistej i higieny żywności. Wskazane jest spożywanie bezpiecznych produktów,
pochodzących z pewnych źródeł i - co bardzo istotne - nigdy surowych.
W gorących strefach klimatycznych trzeba pamiętać o nawadnianiu
organizmu, ale pić należy wodę tylko z butelek otwieranych, najlepiej gazowaną.
Unikajmy dań podawanych w temperaturze pokojowej, świeżych warzyw liściastych i
owoców oraz napojów schładzanych kostkami lodu.
Możemy rozważyć zapobiegawcze stosowanie leków
przeciwdrobnoustrojowych pod kontrolą lekarza, ale dotyczyło tylko pewnej grupy
osób, np. chorych na cukrzycę.
A jeśli mimo wszystko przytrafi nam się biegunka podróżnych? Co
robić, aby jej objawy były jak najmniej dokuczliwe i szybko ustąpiły?
Najważniejsze jest wtedy nawadnianie przy pomocy zwykłej wody,
ale sprawdzonej jakości. Prawdopodobnie przy biegunce będziemy mieli zaburzenia
elektrolitowe, które wymagają stosowania specjalnych preparatów nawadniających,
najczęściej dostępnych w postaci napojów. Uzupełnią one braki elektrolitów w
organizmie i poprawią ogólne samopoczucie. Warto wprowadzić ograniczenia dietetyczne,
czyli przede wszystkim wyeliminować z diety dania regionalne, zwłaszcza egzotyczne.
Zazwyczaj takie kroki wystarczą, by objawy szybko minęły. Dopiero jeśli okaże
się inaczej, warto zasięgnąć porady lekarza.
Aby bezpośrednio zwalczać objawy, stosuje się również preparaty
dostępne powszechnie bez recepty. Takie leki skuteczne zmniejszają natężenie
biegunki, ale zawsze należy uwzględniać przeciwwskazania do ich stosowania.
Oczywiście nie dajmy się zwariować i nie skupiajmy wakacyjnej
energii na pilnowaniu swojego organizmu. Rozsądek i stosowanie się do zasad
higieny w czasie wyjazdu z pewnością wystarczą, by spędzić wakacje zdrowo,
aktywnie i bez ryzyka biegunki podróżnych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz