piątek, 4 kwietnia 2014

Odżywiaj skórę od wewnątrz

Sprawdź, o jakie dieta grupa krwi produkty powinnaś uzupełnić swój jadłospis, aby twoja skóra była odpowiednio chroniona przed negatywnymi czynnikami klimatycznymi.
Uzupełnieniem twojej diety powinny być produkty bogate w witaminy, które nawilżą skórę oraz poprawią jej ogólną kondycję.

Witamina młodości

Witamina E jest niezwykle istotnym składnikiem skóry. Przede wszystkim jako główny antyoksydant chroni błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które powodują utratę sprężystości oraz elastyczności skóry. Wolne rodniki to aktywne cząsteczki tlenu atakujące składniki żywych tkanek. Witamina E przekształca je w niegroźne substancje usuwane następnie z organizmu z moczem. Chroni także skórę przed nadmiernym wysuszaniem, gdyż zwiększa jej zdolność utrzymania prawidłowej wilgotności. Nazywana jest witaminą młodości, bo spowalnia procesy starzenia się komórek. 



Zażywana systematycznie pełni dla skóry funkcję ochronną przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Ponadto sprzyja tworzeniu kolagenu, który uelastycznia, wygładza oraz ujędrnia skórę.
Witamina E wytwarzana jest co jeść na diecie w roślinach. Jej najbardziej wartościowym źródłem są oleje, szczególnie olej z kiełków pszenicy. Musisz wiedzieć, że oleje tłoczone na zimno zawierają więcej witaminy E niż rafinowane, gdyż proces ten niszczy aż 75% witaminy. Znajdziesz ją również w zielonych warzywach liściastych, orzechach czy pełnych ziarnach zbóż. Witamina E jest stosunkowo odporna na wpływ wysokiej temperatury, jednak źle znosi działanie tlenu i promieni ultrafioletowych. W związku z tym pamiętaj, aby oleje i warzywa przechowywać w ciemnych pomieszczeniach.

Dieta dla naskórka

W twojej codziennej opryszczka na ustach diecie nie powinno zabraknąć witaminy C, która łagodzi negatywne skutki promieniowania słonecznego oraz zanieczyszczenia powietrza. Zapobiega ona pękaniu naczyń włosowatych, wzmacniając ich ścianki. Rozświetla i poprawia koloryt poszarzałej skóry, dzięki czemu twarz staje się gładsza. Co więcej doskonale radzi sobie z przebarwienia- mi, gdyż posiada właściwości rozjaśniające oraz delikatnie złuszczające. Stymuluje produkcję ceramidów, dzięki czemu skóra wykazuje większą odporność na działanie czynników zewnętrznych. Ceramidy to organiczne związki chemiczne występujące w warstwie rogowej naskórka. Odpowiadają za nawilżanie, wygładzenie skóry, chroniąc ją przed utratą wody. Ponadto opóźniają procesy starzenia, delikatnie wygładzając zmarszczki. Aktywizacja produkcji ceramidów jest niezwykle istotna, gdyż ich liczba zmniejsza się z wiekiem.
Najwięcej witaminy C znajdziesz w owocach i warzywach. Odpowiednią jej dawkę zapewnią warzywa żółte, zielone oraz kapusta, owoce jagodowe, cytrusy. Pamiętaj, że gotowanie powoduje utratę wartościowych składników, dlatego w miarę możliwości produkty bogate w witaminę C należy spożywać na surowo.

Dzięki takiej diecie twoja skóra zniesie chłody i dotrwa do wiosny w świetnej kondycji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz