Sprawdź, o jakie dieta grupa krwi produkty powinnaś uzupełnić swój jadłospis, aby
twoja skóra była odpowiednio chroniona przed negatywnymi czynnikami
klimatycznymi.
Uzupełnieniem twojej diety powinny być produkty bogate w
witaminy, które nawilżą skórę oraz poprawią jej ogólną kondycję.
Witamina młodości
Witamina E jest niezwykle istotnym składnikiem skóry. Przede
wszystkim jako główny antyoksydant chroni błony komórkowe przed szkodliwym
działaniem wolnych rodników, które powodują utratę sprężystości oraz elastyczności
skóry. Wolne rodniki to aktywne cząsteczki tlenu atakujące składniki żywych
tkanek. Witamina E przekształca je w niegroźne substancje usuwane następnie z
organizmu z moczem. Chroni także skórę przed nadmiernym wysuszaniem, gdyż
zwiększa jej zdolność utrzymania prawidłowej wilgotności. Nazywana jest
witaminą młodości, bo spowalnia procesy starzenia się komórek.
Zażywana
systematycznie pełni dla skóry funkcję ochronną przed szkodliwym działaniem
promieniowania słonecznego. Ponadto sprzyja tworzeniu kolagenu, który
uelastycznia, wygładza oraz ujędrnia skórę.
Witamina E wytwarzana jest co jeść na diecie w roślinach. Jej najbardziej
wartościowym źródłem są oleje, szczególnie olej z kiełków pszenicy. Musisz wiedzieć,
że oleje tłoczone na zimno zawierają więcej witaminy E niż rafinowane, gdyż
proces ten niszczy aż 75% witaminy. Znajdziesz ją również w zielonych warzywach
liściastych, orzechach czy pełnych ziarnach zbóż. Witamina E jest stosunkowo
odporna na wpływ wysokiej temperatury, jednak źle znosi działanie tlenu i
promieni ultrafioletowych. W związku z tym pamiętaj, aby oleje i warzywa
przechowywać w ciemnych pomieszczeniach.
Dieta dla naskórka
W twojej codziennej opryszczka na ustach diecie nie powinno zabraknąć witaminy C,
która łagodzi negatywne skutki promieniowania słonecznego oraz zanieczyszczenia
powietrza. Zapobiega ona pękaniu naczyń włosowatych, wzmacniając ich ścianki. Rozświetla
i poprawia koloryt poszarzałej skóry, dzięki czemu twarz staje się gładsza. Co
więcej doskonale radzi sobie z przebarwienia- mi, gdyż posiada właściwości
rozjaśniające oraz delikatnie złuszczające. Stymuluje produkcję ceramidów,
dzięki czemu skóra wykazuje większą odporność na działanie czynników
zewnętrznych. Ceramidy to organiczne związki chemiczne występujące w warstwie
rogowej naskórka. Odpowiadają za nawilżanie, wygładzenie skóry, chroniąc ją
przed utratą wody. Ponadto opóźniają procesy starzenia, delikatnie wygładzając
zmarszczki. Aktywizacja produkcji ceramidów jest niezwykle istotna, gdyż ich
liczba zmniejsza się z wiekiem.
Najwięcej witaminy C znajdziesz w owocach i warzywach.
Odpowiednią jej dawkę zapewnią warzywa żółte, zielone oraz kapusta, owoce
jagodowe, cytrusy. Pamiętaj, że gotowanie powoduje utratę wartościowych
składników, dlatego w miarę możliwości produkty bogate w witaminę C należy
spożywać na surowo.
Dzięki takiej diecie twoja skóra zniesie chłody i dotrwa do wiosny
w świetnej kondycji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz